En första kolumn

17.01.2016 kl. 18:47

I torsdags publicerades min första kolumn i Vasabladet och ÖT. Jag är stolt och glad över den respons jag fått för min text. 

 

Fanny Willman
Kommentarer (7)
Super bra kolumn! Understryker en massa flickors känslor när det kommer till sport. Hoppas en massa män läser och får sig en tankeställare!
Amanda17.01.16 kl. 20:29
Tack för dina fina ord!
17.01.16 23:04
Jättebra text!
Ida17.01.16 kl. 21:19
Tusen tack!
17.01.16 23:04
Fin kolumn! Det är jättetrist att ridsporten aldrig får ett större genomslag. Jag tror vi absolut skulle ha fler ryttare om vi t.ex. hade lite samma modell som i Sverige där det finns kommunala ridskolor och ridklubbar som får kommunalt stöd för sin verksamhet. Jag tycker om att ridning är en jämställd sport, men det skulle vara toppen att få klasskillnaderna lite mindre och att fler hade råd att lektionsrida. :)
Satu17.01.16 kl. 23:05
Tack! Jag håller med dig!
21.01.16 15:27
Den va så bra! En bra text som väcker eftertanke. :)
Jonna18.01.16 kl. 18:00
Tusen tack Jonna!
21.01.16 15:27
Jättebra kolumn!
ett ritstift i din rumpa19.01.16 kl. 19:20
Tusen tack!
21.01.16 15:27
SÅ bra! Din röst behövs.
Aurora19.01.16 kl. 19:48
Tack Aurora!!
21.01.16 15:28
Grattis till din plats i tidningen och till vinsten i debatt-tävlingen!
Du är nog grym du!
Anna B20.01.16 kl. 21:21
Tack bästa Anna!
21.01.16 15:28

Inför nordiskt medborgarskap

Min första debattartikel!

23.11.2016 kl. 22:22

För en jämställd skola

Efter att ha läst förlöjligande kommentarer och gett mig in i diskussioner på facebook med tidigare högstadielärare öppnade jag word och skrev en insändare från SU i Österbotten. Idag publicerades den i Vasabladet. 

Här är artikeln som väckte debatt. Här är Lina Frisks välskrivna inlägg i samma diskussion. 

 

21.10.2016 kl. 10:44

Kvinnans superkraft

Med Annika Norlins sommarprat ljudande i hörlurarna begav jag mig ut för en springtur. Jag hade laddat ner podcasten för flera månader sedan och sett fram emot att lyssna till en av mina svenska favoritartisters sommarprat. Inte visste jag att det skulle handla om pms, hormoner och kvinnokroppen. Inte anade jag hur befriande det skulle vara att höra det privata och förbjudna faktabaserat och ärligt återgivet. 

När jag passerade tre sprungna kilometer berättade Annika för mig att hon en dag i månaden några dagar efter sin pms är självsäker, effektiv, kreativ och helt ostoppbar. Hon fortsatte med att förklara att det beror på att östrogennivåerna återställs efter den hormonella bergochdalbana som pms innebär.

För mig var den ena dagen i månaden idag. Den ena dagen när jag tyckte mig få superkrafter, idéer och ork från ingenstans. Möjligen från återställda östrogennivåer. Därför kände jag mig supersnygg utan smink under skoldagen, ringde samtal och tog tag i projekt jag inte orkat ta itu med på eftermiddagen, knöt på mig springskorna och sprang snabbt och långt under kvällen och beslutade mig för att blogga nästan mitt i natten. 

Ännu en gång. Kvinnokroppen fascinerar mig. 

30.03.2016 kl. 23:29

För att det är menskligt

Det känns inte helt rätt att blogga om mens. Men hörni människokroppen är så fascinerande att jag inte kan låta bli. 

Jag lärde mig den hårda vägen att mensen kan försenas av stress och oro. En försenad mens resulterar i värre pms och mensvärk. 

Jag spydde tre gånger i torsdags (jag var säker på att jag hade magafari), låg illamående från morgon till kväll i fredags, fick mens i lördags och vred mig av mensvärk idag. 

När jag hade gått för länge utan att vila ut, haft för mycket program, såg högen med ogjorda skolarbeten bli allt större, se deadlines flyga förbi och kommande stressmoment hägra sa min kropp: STOPP! Nu kan du för allt i världen inte bli gravid, du är allt för stressad för att ta hand om ett barn. Nu tar jag din reproduktionsförmåga ifrån dig i några dagar, du får den när du kan ta det lite lugnt igen. 

Tänk vad den kan, kroppen. 

01.02.2016 kl. 00:12

En underbar idé

Jag har faktiskt ingen chokladkalender att visa upp. Den här kalendern kom jag just över i mitt facebookflöde och blev alldeles varm i hjärtat. Här är min julkalender! Är någon annan med mig på att "öppna" några luckor och sprida glädje i mörka december? 

02.12.2015 kl. 22:31

Behaga andra människor med mitt ansikte

När jag är omgiven av mina syskonbarn är jag beredd på att när som helst förväntas försvara mina handlingar och ord. Barn är inte rädda för att ifrågasätta. Dessutom ser de upp till mig, de där några som kallar mig "moster fanny". Så det är klart att de observerar vad jag gör och vad jag säger.

En episod från en juliförmiddag förra året minns jag så klart och tydligt. Jag står stressad framför spegeln i köket i mina systrars sommarhus och sminkar mig. Medan jag applicerar pudret ser jag femåringen och sexåringen reflekteras i spegelbilden.

De står bakom mig och iakttar. "Vad gör du?", frågar sexåringen. Jag svarar henne att jag sminkar mig. "Men... varför då?", fortsätter hon. Jag vänder mig om och ser på de två systerdöttrarna som beundrar mig med stora ögon. Jag försöker komma på ett svar till den uppriktiga fråga jag blivit ställd. 

Och jag kan inte. Jag kan inte säga att jag gör det för att det är roligt, för just då i stunden är det inte därför jag gör det. Jag kan inte erkänna att jag i all hast försöker täcka finnarna och markera ögonfransarna innan jag ska ut genom dörren och träffa folk.

Jag sminkar mig för att behaga samhället andra människor med mitt ansikte. Du också. Tack, Edith och Ingrid för att ni lärde mig detta!

 

24.07.2015 kl. 00:01

Gott samvete männens angelägenhet

Lånad bild.

Låt oss läsa denna artikel. Artikeln handlar om hur ett bageri i Sverige kring fastlagstisdagen sålde en fastlagsbulle i vanlig storlek och en i mindre storlek. Den i mindre storlek namngavs "tjejsemla". Enligt mig hade "minisemla" varit ett bra namn, men icke, tjejsemla. Bageriets vd försvarar tjejsemlan som en lösning för att, jag citerar, "man ska kunna äta dem med gott samvete". 

Låt oss lära oss lite om historia. Fastlagstisdagen, fettisdagen eller semledagen, är en flera århundraden gammal tradition. En kristen högtid då massvis av god mat ska dukas fram på våra bord och ätas före fastan inleds. Vi ska frossa med gott samvete, vi vet att fastan snart inleds. 

Låt oss lära oss lite om nutid. Nio av tio av de som drabbas av anorexi är kvinnor. Ingen av oss kan förneka att vi har ett skevt skönhetsideal, en olidlig press på hur våra kvinnokroppar ska se ut. Fastlagstisdagen som är till för frosseri, är tydligen ännu en dag då vi inte ska få äta gott utan att ha dåligt samvete. 

Låt mig påstå att bilden ovanför är en miniatyr av dagens samhälle. Tjejsemlan är en tydlig varningssignal på att något är fel. Den beskriver förtryck mot kvinnor. Hur vi kontrolleras av normer och ideal. Den tydliggör skönhetspressen och smalidealet. Den bevisar att kvinnan och mannen inte är jämställda (killsemlan skulle man nog aldrig ha kommit på att namnge den). 

Snälla låt mig äta med gott samvete, i synnerhet min fastlagsbulle!

Update: Debatten kring tjejsemlan ledde till att den bytte namn

21.02.2015 kl. 12:37Follow