Pajaspumpa

ALMA OCH JAG HAR SLÄPPT DET FÖRSTA PODDAVSNITTET! 

 

Publicerad 11.11.2016 kl. 16:51

Att sörja människor jag aldrig kände

Gravgårdarna lyser upp idag på alla helgons dag. Alla sörjer någon. Kyrkan ber oss dela med oss av sorgen och saknaden under hashtagen #jagtänderljus. 

Min första tanke är att sorg inte är något jag vill prata om. Jag vill tända mitt ljus och gå vidare. Min andra tanke är att sorg är något vi, inklusive jag, borde prata om.

Så jag berättar om sorg och saknad. Jag tänder ljus och försöker dela med mig av den saknad jag aldrig tidigare lyckats sätta ord på och själv förstå. 

I mitt liv är sorg att sörja människor jag aldrig fick lära känna. I mitt liv är sorg att höra berättelser och historier som jag inte kan relatera till. I mitt liv är sorg att inte känna dem jag ser på fotografier, att inte minnas deras ansikten eller kunna höra deras röster i mitt huvud. 

Jag är lillasystern han aldrig riktigt hann lära känna. Jag är barnbarnet de aldrig hann träffa. Jag är sladdbarnet som gick miste om fyra människor.

Jag tänder ljus för min storebror som begick självmord som sextonåring. Jag tänder ljus för min mormor, morfar och farfar som alla dog i för ung ålder. Jag tänder ljus för alla som sörjer en relation som gick förlorad när de här familjemedlemmarna dog. 

#jagtänderljus

Publicerad 05.11.2016 kl. 17:08

Ett mellanmål som förgyllde min dag

Chiapudding med blåbär: blanda en burk (400 ml) kokosmjölk, fyra matskedar chiafrön, lite vaniljpulver om du har och en halv dl blåbär. Ställ i kylskåpet några timmar eller över natten. Ät och njut av en frukost/ett mellanmål som är supergott, ger dig energi och gör djuren glada (inga animaliska produkter). 

Publicerad 02.12.2015 kl. 16:58

Om att inte äta som alla andra

Av hälsomässiga skäl följer jag ganska långt den kosthållning som kallas LCHF. De där fyra stora bokstäverna är för många någon av de mest provocerande bokstavskombinationer som finns. Jag är ingen slav till någon diet, jag äter det jag mår bra av och det jag mår bra av är sådan mat som innehåller mindre kolhydrater och mera fett som energikälla. När jag inte kan äta kryddmixer som tacokrydda utan att magen gör uppror och förstör en hel kväll eftersom de innehåller starka kryddor och någon nypa stärkelse är det antagligen förståeligt att jag ogärna äter den där vitlöksbaguetten.

Av miljömässiga skäl undviker jag rött kött så långt jag själv kan påverka, men äter det som serveras hemma av respekt till mina föräldrar. Av ovannämnda hälsoskäl har jag svårt att andra gånger än när jag själv står i köket äta vegetariskt. Jag ser fram emot att förverkliga min vegetariandröm när jag har eget hushåll, orsakerna till varför jag bör bli vegetarian väger långt tyngre än orsakerna varför jag skulle idas låta bli. 

Varför håller jag på och försvarar dig och mina matvanor, kanske du undrar. Sanningen är att jag hemskt ogärna pratar diet och kosthållning. Aldrig vet jag vems hjärnspöken jag väcker till liv, vems okunskap som låter någon döma ut mina val eller vem jag gör obekväm. Det tar emot att välja bort en viss typ av mat i sociala sammanhang och att dela med mig av kolhydratfattiga recept. När jag öppnar munnen angående saken gör jag det enbart för att någon tagit sig friheten att fråga och det är det sannerligen många som gör. Om än frågan innehåller all välmening slutar inte konversationerna kring matbordet alltid lika trevligt när jag förväntas rabbla upp alla mina IBS-symtom och magrelaterade bekymmer för att försvara mig mot okunskap, skepsism, obekvämhet och oro. 

En kosthållning som avviker från normen är upprörande, provocerande och irriterande för alla som innehar okunskap. Att undvika mat som du inte har någon fastställd allergi emot sätter dig i försvarsläge. Det här vet alla vegetarianer och veganer. Aldrig anser människor sig ha sådan frihet att kritisera människors livsval som när det kommer till dieter och aldrig är konversationerna så pinsamma som när de handlar om just det vid fel tillfälle. Jag anser att det är bra att människor uppmuntras till vegetarianism. Men det sista jag vill är att frälsa någon till den diet jag håller mig till, om människan frågat mig om den i tron på att jag äter som jag gör av andra orsaker än jag gör.

En kosthållning som avviker från normen gör att människor anser sig ha rätten att trycka kostcirkeln i ansiktet på dig. Människan behöver äta av alla näringsgrupper, kolhydrater behövs för hjärnans funktioner, kött är den enda riktiga proteinkällan, man måste unna sig i bland, nog äter du väl tillräckligt med protein... När annars skulle du som säger sådant här envisas med ditt näringsrådgivande annat än när en människas ätande provocerar dig?

Publicerad 24.11.2015 kl. 20:09

Ratatas matlista

Ratatas listor är alltid lika roliga att göra och läsa. Här är en ny, matlistan! Tjoho, jag älskar ju mat!

Dina bästa vardagsrätter.

Tomatsoppa, sej i ugn med citronsås och honungsmarinerad broiler är några favoriter. 

Vad kan du inte leva utan att ha i skafferiet/kylen?

Turkisk yogurt, ägg, grädde och mörkrostat kaffe.

Vad är en maträtt som alltid funkar?

Äggröra. Oftast finns ägg hemma, det är en rätt som mättar, går snabbt att laga och är väldigt svår att misslyckas med.   

Vad är dina favoritkryddor?

De som vet säger ju att kryddorna gör maten. Någon dag ska väl även jag komma så långt i min matlagning att jag vågar testa på annat än salt och peppar. 

När du ska imponera på någon, vad lagar du då?

När jag bjudit på lchf-pizza har jag bara mottagit hyllningar. Att pizza gjord på andra och bättre mjölsorter än vetemjöl är godare än vanlig pizza förvånar många. Så antagligen pizza. Fancy.

Vad är de roligaste maträtterna att laga med kompisar?

Tortillas! Vem gillar inte tortillas? Och hela tiden finns något att hacka, steka eller duka fram. Så länge köket är tillräckligt stort för alla att rymmas att jobba i, är den rätten en vinnare att laga med kompisarna!

Vad är de nyaste tillskotten i ditt skafferi?

Några nya favoriter i matväg som ofta återkommer i skafferiet är chiafrön, kokosmjölk och kokosolja. 

Tre maträtter du vill prova laga.

Sushi, kaninkött i någon form och så skulle jag vilja smaka bläckfisk.

Vad piffar upp en maträtt?

Det estetiska! Fint upplägg på vackert porslin är viktigt för mig. Hälsningar från Fanny 80 år igen. 

Om du bara fick äta en maträtt resten av ditt liv, vilken maträtt skulle det vara?

Svår fråga! Inget är väl sådär jättegott ett helt liv. Jag skulle nog äta ägg i alla former. Jag ser verkligen upp till er veganer och äggallergiker som klarar er utan den produkt som i princip utgör basfödan i mitt liv. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 20.09.2015 kl. 13:53

Frukost och förväntan

En söndagsfrukost full av godsaker. Idag finns många saker att göra innan den kommande veckan kan välkomas. En vecka som bland annat innehåller ett kärt återseende med fina vänner och ett riktigt äventyr i de svenska bergen. Förväntansfull är bara förnamnet! 

Publicerad 26.04.2015 kl. 14:48

Detta är ingen matblogg

Detta är ingen matblogg, det händer annat i mitt liv än mitt ätande, jag lovar. Jag måste stoppa den här trenden med endast frukostinlägg, innan de inläggen tar över helt. Ni kan ta det lugnt, i takt med att vardagen efter provveckan kommer igång har jag inte tid med sådana här upplägg. Har ni något ni önskar att jag skulle blogga om, kommentera gärna. Kaffe, kiwi, hallonsmoothie och yoghurt med solrosfrön, hassel- och pecannötter och kokos. Nu ut på hundpromenad i snöyran, myys. 

Publicerad 31.01.2015 kl. 13:38

LCHF kokosbollar recept

Jag gjorde detta receptet igår och det blev jättegott. Testa det om du vill baka hälsosammare och chokladigare kokosbollar. 

20-25 kokosbollar;

2,5 dl riven kokos
1 dl hackade hasselnötter
0,5 dl mandelmjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
40g mörk choklad (jag använde 86%)
1,5 msk sukrin
0,5 tsk stevia
100 g smör
3 msk vispgrädde
2 msk kallt kaffe

+ Kokos till garnering 

1. Ställ smöret i rumstemperatur en stund innan bakningen så det är mjukt. Smält chokladen. Blanda ihop alla ingredienser förutom sötning. Blanda i sötning eftersom och smaka av.

2. Rulla till bollar. Var beredd på en ganska lös smet. Rulla i kokos och ställ i frysen/kylen. Ät!  

Publicerad 30.01.2015 kl. 21:56

De små glädjeämnena

Idag har varit en underbar dag. En fredag som börjar med provskrivning och slutar med hemmakväll skulle jag nog vanligtvis inte klassa som en underbar dag. Men nog den här fredagen.

Vissa dagar uppskattar vi de små glädjeämnena i vårt liv lite extra. Idag har jag tagit detta 'lite extra' till en helt ny nivå. Exempelvis blev jag så lyrisk så att jag ville ta några glädjeskutt när jag köpte ekologiska hyvlade kokosflingor i lösvikt. Andra småglädjämnen förutom kokosflingorna har också yttrat sig, och utgjorde en underbar dag som helhet.

Nu får jag göra det som jag väntat på hela provveckan. Jag får ha en ledig kväll. Jag har kaffe, kokosbollar och missade serieavsnitt till mitt förfogande.

Receptet på dessa kokosbollar gjorde jag från grunden helt själv, jag tänkte dela med mig av det inom kort. De är supergoda och hälsosamma. Go lchf! 

Publicerad 30.01.2015 kl. 18:23

Dagens skapelse

Nå hej hej! Tydligen har den här bloggen förvandlats till en frukostblogg. Här har ni dagens skapelse nersmättad på brickan. Numera nersmättad i magen. Inte har man mycket vettigt att göra den dagen man hinner stå och rada upp fröna, bären och nötterna i yogurten på det där sättet. 

Inte har man mycket vettigt att göra, nej. Jag ska se det nyaste glee-avsnittet och baka kokosbollar. Glee och kokosbollar, man kunde tro att jag är elva år. Faktum är att jag är en stackars sextonårig gymnasiestuderande som under något skede av dagen är illa tvungen att öppna kemiboken.

Publicerad 28.01.2015 kl. 10:07Follow

 

Fanny 
Birgit Gustava 
Willman
Kolumnist, feminist och gymnasist.
På väg utomlands för att bli jurist eller journalist.

Mig hittar du med fingrarna glödande på tangentbordet, kring mötesbordet, på en fika, bakom pianot, bakom kameran eller på hästryggen.

Besatt av spenat, läppstift och magnus och peppes podcast.

Välkommen hit!