Bryssel

Med detta härliga SU-gäng tog jag an Bryssel för en knapp vecka sedan. Det blev ett studiebesök i miljö- och jordbruksfrågor med representation av jordbrukare, miljöaktivister och Svensk Ungdom.

Väldigt lärorikt! Det var en sådan gång när jag fick inse att jag inte var mest insatt i eller mest berörd av frågorna som diskuterades. Det var inte jag som ställde de knivigaste frågorna eller gav de mest upplysta inläggen i diskussionen. Jag lyssnade och lärde mig en massa nytt.

Nu ska jag skriva ett utkast till den kolumn Nils Torvalds bett mig skriva till sin tidning Nya Europabladet (vilken ära!). 

Publicerad 20.11.2016 kl. 14:53

Pajaspumpa

ALMA OCH JAG HAR SLÄPPT DET FÖRSTA PODDAVSNITTET! 

 

Publicerad 11.11.2016 kl. 16:51

Att sörja människor jag aldrig kände

Gravgårdarna lyser upp idag på alla helgons dag. Alla sörjer någon. Kyrkan ber oss dela med oss av sorgen och saknaden under hashtagen #jagtänderljus. 

Min första tanke är att sorg inte är något jag vill prata om. Jag vill tända mitt ljus och gå vidare. Min andra tanke är att sorg är något vi, inklusive jag, borde prata om.

Så jag berättar om sorg och saknad. Jag tänder ljus och försöker dela med mig av den saknad jag aldrig tidigare lyckats sätta ord på och själv förstå. 

I mitt liv är sorg att sörja människor jag aldrig fick lära känna. I mitt liv är sorg att höra berättelser och historier som jag inte kan relatera till. I mitt liv är sorg att inte känna dem jag ser på fotografier, att inte minnas deras ansikten eller kunna höra deras röster i mitt huvud. 

Jag är lillasystern han aldrig riktigt hann lära känna. Jag är barnbarnet de aldrig hann träffa. Jag är sladdbarnet som gick miste om fyra människor.

Jag tänder ljus för min storebror som begick självmord som sextonåring. Jag tänder ljus för min mormor, morfar och farfar som alla dog i för ung ålder. Jag tänder ljus för alla som sörjer en relation som gick förlorad när de här familjemedlemmarna dog. 

#jagtänderljus

Publicerad 05.11.2016 kl. 17:08

Konferenshelg

Jag flög till Sotckholm och tågade till Linköping i fredags för att med ovissa förväntningar åka på äventyr till Sverige. 

Två mil utanför Linköping i ett senhöstigt Bjärka-Säby har jag befunnit mig på slottskonferens. Pilgrims höstmöte för unga vuxna, där fanns två av mina systrar och två hundra andra unga. Dagarna på Ekumeniska kommuniteten och allt ora et labora som finns i väggarna var det högkyrkligaste jag befunnit mig i. Ett helt nytt sammanhang, och jag gillar't. Under helgen talade många erkända teologer och kyrkliga profiler. Jag valde att gå på föredrag under temat Världen vid vår tröskel och fick nya tankar om kyrkans roll i en värld som faller samman. 

Till Bjärka återvänder jag gärna!

Publicerad 30.10.2016 kl. 20:58

Guld och gala

Igår befann jag mig på bloggala. Kvällen sprängde alla förväntningar! Välordnat, god stämning, vackra klänningar, värdiga vinnare, mycket skratt, fina människor och bra artister. En jättefin kväll! Tack till arrangörerna Maria och Ida-Marie.

Dagen före galan fick min vän Ella veta att hon skulle uppträda istället för Frida Andersson som blvit sjuk och avbokat. Ella ringde mig och undrade om jag kunde spela piano i en akustisk verision av hennes singel Leave this town. Ella sjöng lika fantastiskt som vanligt, och det kändes så otroligt fint att få kompa just henne.

Utdelningen av bloggpriserna var spännande och alla kategorier hade värdiga nominerade. Min syster Amanda var nominerad i kategorin Årets inspiratör och hon vann. Så otroligt roligt och väl förtjänat! Roligt att ratataiten Julia vann pris för sin blogg, som jag för någon vecka sedan faktiskt började läsa aktivt. 

Jag köpte inget nytt i klädväg till galan. Min konfirmationsklänning, ett par enkla svarta klackar och ett guldigt halsband lånat av Ella fick fungera som galaoutfit. Aldrig tidigare i mitt liv har jag satsat så mycket på smink och hår. Det är sådant jag brukar prioritera lägst och känna mig som mest hjälplös av när det kommer till att klä upp mig. Få gånger har jag känt mig så snygg som igår och så ledsen över att vara tvungen att tvätta bort mitt smink och sova på mitt hår. 

Jag fick se många vänner, varav flera (exempelvis två av mina favoritbloggare Anna och Ella) sa så fina ord om min blogg att jag blev riktigt motiverad att skriva mer och oftare. Tack! Stämningen överlag visade på hur fin gemenskap och atmosfär som finns bland finlandssvenska bloggare och bloggläsare. 

Tyvärr finns två bilder på mig som jag vet av. En bild av x3m där Ella och jag ser ut som spöken och en selfie i halvbra ljus. Men jag bjuder på dem i alla fall, Linns tips till nya bloggare var nämligen att inte övertänka när man bloggar, ut med det bara. Med de orden avslutar jag detta inlägg och lovar att försöka bli bättre på att tänka "ut med det bara" och inte låta perfektionismen hindra mig i framtiden när jag bloggar.

Publicerad 22.11.2015 kl. 13:02

2014

Jag kopierade en lista från min systers blogg. Här är den enda årsresumé som jag kommer publicera här, vaaarsågoda!

1. Gjorde du något i år som du inte gjort förut?

En sak som jag gjorde var att jag i maj började äta LCHF och gör det ännu idag. Vilket ledde till att jag mådde mycketmycketmycket bättre än förut och lärde mig att laga mat bättre. 

Andra saker jag gjort för första gången är att sommarjobba, börja gymnasiet, bli ordförande för Nykarleby stads ungdomsråd, rösta i val (församlingsvalet) och vara hjälpledare.

2. Höll du några av dina nyårslöften?

Jag hade inga nyårslöften. Mina nyårslöften i år är att jag ska köpa mindre kläder och fotografera och läsa mera.

3. Fick någon du känner barn?

Jadå!

4. Dog någon som stod dig nära?

Inte någon som stod mig speciellt nära, men en begravning gick jag på. 

5. Vilka länder besökte du?

Sverige tre gånger (Stockholm, Stockholm och Umeå), samt Grekland (Kreta) en gång.

Kreta i Maj med mor och far.

En bild från Stockholm i September.

6. Är det något du saknade 2014 som du vill ha 2015?

Jag saknade många gånger umgänge med vänner när jag hade behövt det, på grund av att jag bodde så långt borta från mina vänner och inte kände så många här i Vasa-trakten. Så mera tid med vänner, nya som gamla, vill jag ha under detta år.

7. Vilket datum kommer du alltid att minnas?

Jag har nog inget särskilt datum jag minns. Men många speciella tillfällen t.ex. skolavslutningen i nian, Emmas och Mats bröllop, första dagen i gymnasiet och så vidare.

En bild på älskade systrar och jag från Emmas och Mats bröllop, Kavilo photography.

8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?

Att jag när jag i gymnasiet fick känna, och känner ännu idag att jag har hittat helt rätt. Rätt skola och rätt klass. Jag trivs så bra!

9. Vilket var ditt största misstag?

Det var ett misstag som jag inte riktigt känner mig bekväm med att dela med mig av här, hehe.

10. Vilket var ditt bästa köp?

Min dator, en macbook air som sommarjobbspengarna räckte till. Den hjälper mig dagligen i skolan och hemma.

11. Vad spenderade du mest pengar på?

Det var nog min dator som kostade mest, eller kanske jag i det långa loppet satte mest pengar på kläder. Usch, jag ska köpa mindre kläder under 2015.

12. Vad gjorde dig riktigt glad?

Musicerande, dagar spenderade i Stockholm, konserter, systrar, mina syskonbarn och lussande.

Veronica Maggios konsert i november.

13. Har du varit sjuk eller skadat dig?

Förutom mer eller mindre långvariga förkylningar och alldagliga problem som astma och allergi som jag har att göra med, så nej, inga värre sjukdomar eller skador.

14. Vilka låtar eller artister kommer att få dig att tänka på 2014?

Jåo nåo e ja jåo yolo ja nåo, Babbelover och Alive.

 

15. Mådde du bättre eller sämre under 2014 än du gjort tidigare år?

Jag mådde både bra och dåligt. Så jag vet inte riktigt.

16. Finns det något du önskar att du lagt ner mer tid på?

Mer tid med vänner och familj, mer tid med Gud, mer tid på läsning, mer tid på skolarbete och mer tid i springskorna flåsandes. Eller nja, jag önskar att jag hade haft bättre kondition så jag hade flåsat mindre de gånger jag väl kom mig ut.

17. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?

Overthinking.

18. Hur var din julafton?

Den var inte riktigt så julaftonig som andras julaftnar. Vi gick till kyrkan och när vi kom hem åt vi halloumiost i stället för traditionell julmat och öppnade inga klappar. Vå julafton firades på riktigt på juldagen.

Jag får inte nog av denna fina bild från juldagen. ♥

19. Blev du kär?

Nej, det kan jag nog inte säga att jag blev.

20. Vilket program har varit det bästa på tv?

Jag har nästan inte alls kollat på tv. Med undantag för På spåret, några Idolavsnitt och partiledardebatter inför riksdagsvalet i Sverige. På spåret är nog ändå en favorit. Och när jag märker att jag svarat På spåret undrar jag än en gång om jag är 16 eller 60 år, hahaha.

21. Hatade du någon som du inte hatade förut?

Jag hatar inte någon, så neeej.

22. Vilken var den bästa boken du läste under 2014?

Utan tvekan så var det Torka aldrig tårar utan handskar-triologin. Lääääs!

23. Vilken var din största musikaliska upptäckt?

First aid kit har jag inte lyssnat så mycket på före 2014. Detta år, särskilt denna höst och vinter har deras musik varit den jag nästan enbart lyssnat på.

24. Önskade du dig något som du fick?

Jag önskade mig att jag skulle få vara frisk och det har jag nog i stort sett fått vara. I synnerhet är jag glad för att jag mycoplasman, lunginflamationen, som jag i två år före 2014 tacklats med, lyckligtvis sluppit. 

25. Önskade du dig något som du inte fick?

Just mer tid med vänner kanske. 

26. Vilken var årets bästa film?

Filmer lägger jag inte så mycket tid på, jag har knappt sett några under 2014...

27. Vad gjorde du på din födelsedag?

Var hjälpledare på församlingens barnläger. Jag fick jättemånga fina födelsedagskort av de söta barnen.

28. Vilka var de bästa människorna som du träffade?

Om man bortser från människor jag känt förr så är det alla nya människor jag lärt känna i nya skolan. Ingen nämnd, ingen glömd. Men här nedan är några av dem.

29. Hur skulle du beskriva din klädstil?

Varierande men mest kjolar, klännigar och odd molly-plagg.

30. Vad fick dig att må bra?

Mamma, pratstunder med vänner, pieksämäkilägret och löpning.

Publicerad 03.01.2015 kl. 19:13

Om tiden som gått

Sedan jag sist hörde av mig här så har jag hunnit vara med om en massa skoj. Lite av detta skoj tänkte jag dela med mig av till eeeer. 

Jag steg upp klockan sju den tjugofjärde december, for till stallet och tog min Dantte ut på den obligatoriska julaftonsterrängturen i gryningen.

Sedan for jag och pappa till Purmo för att ge julblommor och dricka kaffe med gammal släkt. Sedan stämningsfull julbön i Solf. Sedan gjorde vi inget speciellt här hemma egentligen, vi åt inte julmat och vi öppnade inga klappar.

För det är vad juldagen är till för i vårt hus. Då samlades nästan hela familjen och vi firade vår julafton en dag efter den riktiga julaftonen. Det har nästan blivit något av en tradition hos familjen Willman. 

 

Nyår firades på läger i kokkola. Lovsång, undervisning och allt för korta nätter. Jag är så lyckligt lottad att ha sådana fina människor att delta i dessa läger och evenemang med. Jag tycker om er! Bilderna ovanför är tagna av duktiga och fina Anna.

 

 

Publicerad 03.01.2015 kl. 16:07

13.12

Åh, vad jag älskar luciadagen!
Lussande från morgon till kväll, luciatåg genom Vasa, ringdanser med glada barn, sjungande för åldringar, tårfyllda ögon, varma hjärtan och många tack och önskningar om en god jul.

Jag har fått minnen för livet, tänk så fint det är att kunna glädja små och stora, sjuka och ensamma. Och tänk så roligt det är att från mamma höra hur någon stående bredvid henne i stadshuset utbrustit "honde som satt se vi piano hon e no jääkla bra ti sjung", innan jag börjar spela, haha.  

Dessa fina bilder är lånade av Johan Hagström.

Publicerad 13.12.2014 kl. 20:38Follow

 

Fanny 
Birgit Gustava 
Willman
Kolumnist, feminist och gymnasist.
På väg utomlands för att bli jurist eller journalist.

Mig hittar du med fingrarna glödande på tangentbordet, kring mötesbordet, på en fika, bakom pianot, bakom kameran eller på hästryggen.

Besatt av spenat, läppstift och magnus och peppes podcast.

Välkommen hit!