Inför nordiskt medborgarskap

Min första debattartikel!

23.11.2016 kl. 22:22

För en jämställd skola

Efter att ha läst förlöjligande kommentarer och gett mig in i diskussioner på facebook med tidigare högstadielärare öppnade jag word och skrev en insändare från SU i Österbotten. Idag publicerades den i Vasabladet. 

Här är artikeln som väckte debatt. Här är Lina Frisks välskrivna inlägg i samma diskussion. 

 

21.10.2016 kl. 10:44

Kvinnans superkraft

Med Annika Norlins sommarprat ljudande i hörlurarna begav jag mig ut för en springtur. Jag hade laddat ner podcasten för flera månader sedan och sett fram emot att lyssna till en av mina svenska favoritartisters sommarprat. Inte visste jag att det skulle handla om pms, hormoner och kvinnokroppen. Inte anade jag hur befriande det skulle vara att höra det privata och förbjudna faktabaserat och ärligt återgivet. 

När jag passerade tre sprungna kilometer berättade Annika för mig att hon en dag i månaden några dagar efter sin pms är självsäker, effektiv, kreativ och helt ostoppbar. Hon fortsatte med att förklara att det beror på att östrogennivåerna återställs efter den hormonella bergochdalbana som pms innebär.

För mig var den ena dagen i månaden idag. Den ena dagen när jag tyckte mig få superkrafter, idéer och ork från ingenstans. Möjligen från återställda östrogennivåer. Därför kände jag mig supersnygg utan smink under skoldagen, ringde samtal och tog tag i projekt jag inte orkat ta itu med på eftermiddagen, knöt på mig springskorna och sprang snabbt och långt under kvällen och beslutade mig för att blogga nästan mitt i natten. 

Ännu en gång. Kvinnokroppen fascinerar mig. 

30.03.2016 kl. 23:29

En första kolumn

I torsdags publicerades min första kolumn i Vasabladet och ÖT. Jag är stolt och glad över den respons jag fått för min text. 

 

17.01.2016 kl. 18:47

Gott samvete männens angelägenhet

Lånad bild.

Låt oss läsa denna artikel. Artikeln handlar om hur ett bageri i Sverige kring fastlagstisdagen sålde en fastlagsbulle i vanlig storlek och en i mindre storlek. Den i mindre storlek namngavs "tjejsemla". Enligt mig hade "minisemla" varit ett bra namn, men icke, tjejsemla. Bageriets vd försvarar tjejsemlan som en lösning för att, jag citerar, "man ska kunna äta dem med gott samvete". 

Låt oss lära oss lite om historia. Fastlagstisdagen, fettisdagen eller semledagen, är en flera århundraden gammal tradition. En kristen högtid då massvis av god mat ska dukas fram på våra bord och ätas före fastan inleds. Vi ska frossa med gott samvete, vi vet att fastan snart inleds. 

Låt oss lära oss lite om nutid. Nio av tio av de som drabbas av anorexi är kvinnor. Ingen av oss kan förneka att vi har ett skevt skönhetsideal, en olidlig press på hur våra kvinnokroppar ska se ut. Fastlagstisdagen som är till för frosseri, är tydligen ännu en dag då vi inte ska få äta gott utan att ha dåligt samvete. 

Låt mig påstå att bilden ovanför är en miniatyr av dagens samhälle. Tjejsemlan är en tydlig varningssignal på att något är fel. Den beskriver förtryck mot kvinnor. Hur vi kontrolleras av normer och ideal. Den tydliggör skönhetspressen och smalidealet. Den bevisar att kvinnan och mannen inte är jämställda (killsemlan skulle man nog aldrig ha kommit på att namnge den). 

Snälla låt mig äta med gott samvete, i synnerhet min fastlagsbulle!

Update: Debatten kring tjejsemlan ledde till att den bytte namn

21.02.2015 kl. 12:37Follow